
HINDUISME
Hvad er Hinduisme?
Hinduisme er en af verdens ældste religioner og har sine rødder i det indiske halvø. Med over en milliard tilhængere er det den tredje største religion i verden efter islam og kristendommen. Hinduismen er karakteriseret ved en rig og kompleks tradition, der omfatter en bred vifte af filosofiske, kulturelle og religiøse elementer.
Dharma og Karma
Hinduismen lægger stor vægt på begreberne dharma og karma. Dharma refererer til den moralske pligt og ansvar, som en person har i livet. Karma refererer til loven om årsag og virkning, hvor ens handlinger i dette liv bestemmer ens skæbne i fremtidige liv. God karma kan føre til en bedre genfødsel, mens dårlig karma kan føre til en dårligere genfødsel.
Ahimsa-princippet
Hinduismen lægger stor vægt på princippet om Ahimsa, som betyder ikke-vold eller ikke-skade. Dette princip gælder for alle levende væsener, inklusive det ufødte barn. Derfor betragtes abort ofte som en krænkelse af Ahimsa
Genfødsel og Moksha
Et centralt koncept i hinduismen er troen på reinkarnation eller genfødsel. Hinduer tror, at sjælen (atman) genfødes i forskellige former gennem mange liv, indtil den opnår moksha, frigørelse fra cyklussen af fødsel og død. Moksha opnås gennem oplysning og frigørelse fra materielle bindinger.
Moderne kontekst
I den moderne kontekst kan individuelle beslutninger om abort være guidet af princippet om mindst mulig skade, som det relaterer sig til fosteret, forældrene og samfundet. Dette betyder, at nogle hinduer kan vælge abort under visse omstændigheder, såsom når moderens liv er i fare.